ABANS I ARA
Les masies relacionades amb en Bac de Roda
OCELLS
Quins ocells podràs veure en aquest punt?
ARBORETUM
Els arbres de l’institut
ABANS I ARA
Les masies relacionades amb en Bac de Roda
Aquestes dues cases de pagès avui situades ja al terme municipal de les Masies de Roda, eren en vida de Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda, masos de la Parròquia de Sant Pere de Roda. Totes dues cases se les pot relacionar amb la vida d’en Bac de Roda. Al Bac hi visqué després de casar-se amb la pubilla, Marianna, l’any 1672. Al Torrent, diu la cançó popular sobre l’heroi, que li anaren a buscar per fer-lo presoner, l’any 1713.
“A les nou hores de nit
el destacament marxava.
Se’n va de dret al Torrent gros
Que al terme de Roda estava (…)”
El mas Bac de Roda s’esmenta ja en el segle XIII. Va apareixent a la documentació i en època de Francesc Macià se’l considerava un mas benestant tot i les dificultats econòmiques que tenia. Abans el mas tenia un cos principal amb teulada a dos vessants i estava orientat a migdia. A les darreries del segle XX s’hi van fer moltes modificacions que han variat molt l’estructura inicial.
El Torrent també apareix documentat des del segle XIV. Segons la cançó del Bac de Roda, fixada per Josep Gudiol l’any 1914, van anar a buscar-lo al Torrent per empresonar-lo, però no li varen trobar.
Abans
Ara
OCELLS
Tudó (Columba palumbus)
El tudó és com un colom, però una mica més gran de mida. Quan està aturat es distingeix dels coloms domèstics per la taca blanca que té als costats del coll. En vol mostra una ratlla ampla de color blanc a les ales, que és molt característica.
Tot i que el tudó és un ocell forestal, cada vegada és més freqüent veure’l a les zones arbrades del nucli urbà o dels voltants del poble, on el podrem observar durant tot l’any. Tot i això, difícilment s’allunya dels llocs on hi hagi arbres alts.
Fa el niu als arbres, usant branquillons que recull de terra. S’alimenta sobretot de llavors i granes.
Escolteu el seu cant al següent reproductor
Garsa (Pica pica)
La garsa és un ocell inconfusible, per la seva combinació de blanc i negre al plomatge, i pel fet de tenir la cua molt llarga. Les plomes de les ales i la cua són irisades, i segons com els toqui la llum es veuen de color blau o verd.
És molt abundant, i es pot observar tot l’any tant al nucli urbà, com als camps de conreu dels voltants del poble, com a les zones arbrades dels voltants del Ter o dels torrents que hi aboquen les seves aigües.
Fa els nius a les enforcadures dels arbres, utilitzant branquillons que recull de terra. Té una alimentació molt variada, que inclou les restes d’animals morts.